Projecte Épila – Aragó

Una inversió de 400 milions d’euros per crear un nou centre alimentari.

Han passat dos anys des de que bonÀrea Agrupa va signar el conveni de col·laboració amb el Govern d’Aragó i l’Ajuntament d’Épila per a la implantació en aquest municipi d’una segona plataforma alimentària a semblança de la ja existent a Guissona (“La Closa”), mitjançant la qual, en un futur, permetrà proveir a les botigues bonÀrea aragoneses i créixer cap a Navarra i zona Nord, Madrid i zona Centre i Llevant. La transcendència del projecte va fer que fos declarat d’interès autonòmic i d’especial interès general pel Govern d’Aragó. Després de dos anys d’intensa col·laboració entre el Govern autonòmic, l’Ajuntament d’Épila i bonÀrea Agrupa, s’han culminat tots els tràmits per tal que el projecte pugui ser una realitat (expropiació, compra de terrenys, aprovació de projectes d’urbanització i reparcel·lació, entre d’altres).

Així doncs, podem dir que en el període 2019-2029 es portarà a terme el que serà el projecte empresarial més gran de bonÀrea Agrupa i que suposarà tancar el cercle i tenir, també a Aragó, tota la integració vertical completa, doncs actualment el grup ja compte amb una important presència a Aragó: fàbriques de pinso a Bujaraloz, granges pròpies a Sena, delegacions de distribució càrnica a Osca, centres de recollida de cereal a Sos del Rey Católico, etc., així com nombrosos punts de venta de les diferents línies de negoci: 50 botigues bonÀrea, 22 Agrocentres bonÀrea, 5 benzineres bonÀrea i 1 Cash&Carry.

Es realitzarà de forma progressiva, en un període de 10 anys i suposarà una inversió d’uns 400 milions d’euros i la creació d’uns 4.000 llocs de treball.

La foto del projecte mostra la situació, les diferents instal·lacions previstes i la seva disposició. El nou centre alimentari s’ubicarà al costat de l’autovia A2 que va a Madrid, en una parcel·la d’unes 180 hectàrees dins del polígon industrial “El Sabinar”, en el municipi d’Épila. El nou centre tindrà 3,2 km de llarg i les diferents plantes y zones productives es disposaran de forma paral·lela, des d’un centre promocional a la part més pròxima a l’autovia, continuant amb la resta de plantes de productes no càrnics, com la planta de postres, líquids, formatges, pa, fruits secs, fruites i verdures. A continuació aniran les zones de logística, una planta d’elaborats, varis assecadors i la planta de cuinats; a aquestes instal·lacions les seguiran els escorxadors d’aus, bestiar i remugants, així com, en l’altre extrem del centre alimentari, una fàbrica de pinsos i una gran zona de serveis.

Fases i timings previstos:

  • Anys 2019-2020: Ara comença la primera fase del projecte, on s’inclou el moviment de terres i la part d’urbanització, considerant com a tals la realització de galeries de serveis, depuradora, potabilitzadora i els carrers de la parcel·la. Algunes dades bàsiques: es mouran 3,5 milions de m3 de terra, construirem uns 3,5 km de galeries de serveis per a instal·lacions i trasllat de productes a la nau d’expedicions, i uns 7 km de carrers, amb tots els seus respectius serveis.
  • Anys 2021-2022: Zona logística, centre promocional (amb supermercat, restaurant i benzinera), tallers de manteniment i planta d’aliments per a mascotes.
  • Anys 2023-2026: Escorxadors i sales d’especejament per a aus i bestiar.
  • Anys 2027-2029: Plantes per a elaborats, cuinats, assecadors, plantes de postres, líquids, pa, etc.